Tuesday, December 18, 2012

Make Header use PS5


Step 1 _
[sediakan background header]

  • Buka ps korang > File > New

  • Bila keluar box tu :

1. Adjust width & Height utk header korang tu bersesuaian dgn blog body korang.
2. Make sure transparent.
Step 2 _
[Cara buat separuh bulat]
  • Cari tool mcm tu, kalau tada gambar bulat camtu, rightclick dkt tool tu & pilih circle shape.

  • Guna tool bulat tu utk membuat bulat dan tool brush serta warna utk buat bulat tu berwarna.
 *tool brush*  *tool warna utk brush*
  • Korang guna brush utk warnakan circle yg dibuat tadi hingga hasil begini :


  • If korang punya separuh bulat tu tak berada di keadaan yg cantik, guna tool di bawah utk mengubah kedudukan dan size.
 *tool*

  • Bila keluar adjustment mcm tu dkt gambar ubahla size dan kedudukan separuh bulat tu.
  • Bila dah puas hati dgn kedudukan tu, click right mcm dlm gambar tu, cari di bahagian atas sikid.
Step 3 _
[buat mata]
  • Ambil tool brush mcm aku tunjuk di step 2 bahagia mewarnakan separuh bulat tu.
  • Adjust lebar brush dan warna utk warna mata. Contoh header aku ambil warna hitam.
  • Make sure mcm ni hasilnya :
1.
2.
  • Untuk gambar mata putih tu pilih warna putih dan size brush yg berbeza dan sesuai utk size bulat hitam.

Step 4 _
[Letak bulat bulat kepala]
  • Juga ambil brush yg sama warna dgn background dan susun bulat-bulat tu dgn kesukaan korang cth mcm aku :
  • Then kalau nak buat stroke dekat gambar tu boleh refer tutorial stroke ni. Ikud step 3 sampai habis.
  • Kalau nak save pun boleh tgk tutorial stroke tadi jugak.
  • Thats all, semoga berjaya k? Love u guys! :*

Extra INFO ! : Sapa yg ada GIMP dan Pscape, boleh la refer tutor ni : MAKE HEADER USING GIMP & PSCAPE

2 comments:

farhan irfan said...

thanks! oka nak try buat

Mas Erma Azni said...

@farhan irfan If ada yg xfaham komen sini k dik? :)