Saturday, December 08, 2012

Cepat Boleh Tak?!

Janji xbuat lagi :'D


Hello everyone. Aku baru ja balik dari kenduri ni, hm hm.Tp sedih sgt-sgt. Aku lapar tp susah nk makan sbb sakit mulut, believe it or not, disebabkan sakit mulut ni berat aku turun 1kg dari 47kg jadi 46kg la skrg ni. Tp pipi still tembam jgk D:

Jd, ptg ptg ni aku nak kongsi tips cepatkan loading blog. Ada yg heran mcm mana blog aku boleh beraksi dgn pantas? Haa. Meh baca entri aku ni. In Shaa Allah dpt membantu serba sedikit. Sebenarnya, blog yg ringan juga dpt menarik minat visitor utk dtg ke blog kita berjuta kali sbb xperlu tnggu loading loading loading lama lama. So, pls make sure yg blog kesayangan korang ringan mcm kapas ok?

Cara pertama: OBSES WIDGET

Aku tau, ramai blogger yg sgt obsess dgn widget yg mengarut dlm blog sampai berat utk menampungnyoo. Letak widget yg berhikmat sudahla. Cth widget yg berhikmat adalah spt berikut :
 shoutbox | Utk memudahkan visitor meninggalkan jejak slps dtg ke blog korang.
Follower widget | Memudahkan visitor utk follow, dan korang pun sng nk tau sapa yg follow & tak follow.
Fb like for post | Boleh meningkatkan trafik blog korang ;)
Banner *if ada* | Utk para blogger letak banner korang di blog mereka, trafik meningkat!
Blog Achive |  Memudahkan visitor cari post lama-lama
Ada banyak lagi widget tp pikirla sendiri -.-

Cara kedua: Background

Background utk blog juga adalah factor kenapa blog berat! Kalau nk ringan, letak background still/plain colour ja lebih baik :D

Cara ketiga: Lazyload

Lazyload ni, aku rasa semua blog perlulah. Ia dpt meringankan blog dgn serta merta.  Tatahu cara? Tgk tutorial bawah ni.

  • Layout > Add a gadget > HTML/Javascript
  • Copy codes dkt bawah ni dan paste dalam HTML tu ja.

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>

  • Save.

Cara keempat: Template

Cari temp yg paling ringan dan mudah di edit. Blog aku, aku guna Simple Temp. Dari start aku berblog sampai lah skrg, xpernah tukar :D

Aku harap empat cara di atas dpt membantu serba sedikit utk meringankan blog korang okay ;)

2 comments:

Hamba Allah said...

assalammualaikum . nak tanya, kenapa kt blog saya dh x bleh nk ltk gadget lgi ?

Mas Erma Bt. Azni said...

@Hamba Allah really? Kalau dh try byk kali xboleh, try guna semula templete yg sama.