Monday, November 26, 2012

Tutorial blockquote kecik besar kecik besar




Tutorial lagi lagi dan lagi. Tutorial ni, aku godek sendiri, tp tatau la kit dh ada blog laen yg awal lagi tau buat right? Tp ni mmg aku la try sendiri and mcm menarik pulak. Tutorial blockquote kalini dia akan ubah kotak blockquote korang dari kecik ke besar atau sebaliknya. mcm dlm gambar kt bawah ni :


Before cursor sentuh #kotak masih besar


Selepas cursor sentuh #kotak dah kecik
Berminat? Jum amek tau mcm mana nak buat blockquote kecik besar kecik besar ni :D

Log in blog _ Dashboard _ Design _ Edit HTML.


Search kod berhantu ni  ]]></b:skin> Press CTRL F serentak utk lebih cepat dari biasa :p


Dah jumpa kod berhantu tu, minum kopi kod dangdut kat bawah ni pulak sambil menari gangnam *wajib*



.post blockquote {
text-align:center;
border : 2px solid  #000000;
background: #B08A5D;
moz-border-radius:5px;
border-radius: 5px;
padding: 17px;
color: #000000;
-webkit-transition-duration: 0.5s;}
.post blockquote:hover {
text-align:center;
border : 2px solid #000000;
background: #D2B34C;
color: #ffffff;
moz-border-radius:5px;
border-radius: 5px;
padding: 2px;
-webkit-transition-duration: 0.5s;}

Dah minum kopi kod dangdut tu, korang paste kod tu atas aku ulang atas ok, atas kod berhantu tadi.

Cara make up kod dangdut korang jadi meletup letup:
ABC = Tukar jenis border > dashed, dotted
ABC = ketebalan border
ABC = besar kotak korang, makin kecil number, makin kecil kotak
ABC = warna border
ABC = warna background
ABC = warna huruf dalam blockquote


Amacam puas hati dah dgn blockquote baru korang? So, apalagi, jgn tunggu lama sgt nksave pon :p
Selamat malam.

2 comments:

NadNod said...

this is awesome. thank u for sharing :D haha. nnt nak cuba buat ;)

Mas Erma Azni said...

@NadNod Ur welcome sis :) Jgn nanti tp sekarang hehehe