Saturday, July 30, 2011

HEADER USE GIMP&P.SCAPE

Hai bloggers ! amcam hari ni? Sihat tak? Semalam buat tutorial buad header sbb ramai yg tanya cian lak dwng dok tunggu kan? So hari nie dah buatkan utk korang yer! So jgn ask lagi, law ask jgk mas just bagi link tutor nie jela Maafla law mas silap ajar or cara mas ajar susah nk paham or korang xpaham langsung , mas xreti sgt nk ajar org ni #kelemahan paling teruk . so law ada yg tak paham terus tanya xpayah segan k? ape yg mas leyh jwb mas akan jwb taw ! mas xmkn org ek? Hehe. so xpayah bnyk ckp lagi, jum kita start !

L to the O to the V to the E to the Y to the O to the U!
Photoscape


  • First utk sediakan semuanya, Download gimp and photoscape #sapa yg xde
  • Buka photoscape dulu, korang bukak and amek editor and korang akan nmpak kuar mcm nie :) and korang click dekat yg mas kotakkan tuh.


Korang tekan menu and ubahkan ape yg patut ikut kesesuaian header korang.

  • Then, korang design la mcm apa yg korang nk okay sayang(s) ?




  • Lepas korang dah siap design mcm yg korang nk tuh, korang save :D


  • Jap xhabes gi, sape yg nk buat untransparent xpayah ada gimp. Sape nk buad trans wajib ada taw :) sorry mas xreti guna ps lagi, ada tp xpernah guna, haha, law nk buad doodle apa2 ja mas guna :D so sape ada ps korang tgk la tutor blogger laen k? mas ajar guna gimp je.


GIMP !


  • Korang bukak and ikut step dlm pic nie yer ?


Korang klick yg ada warna hitam tu dulu.
Korang amek mcm nie:
File-Open-pilih pic header yg korang save tadi

Then korang dah dptkan ? korang click plak yg mas merahkan tuh, Layer
Korang amek mcm nie lak:
Layer-Transparency-Add Alpha Channel


  •  Nak transparent kan? Korang guna tool dlm pic tuh, and tekan del :)


Amek dlm kotak tuh

Klik tmpat yg korang nk jadikan transparent and click keybord korang yg ade tulis del

  • Dah puas aty? Korang save tp ! ada syaratnya, savekan pic korang mcm dlm second pic tuh .jpg tukar kpd .png ok?

Wajib ! law x, xjadi okay ?
Bila keluar kotak mcm dlm pic nie, korang untick jadi mcm pic tu taw :) that’s all , hrp korang phm n jadila header transparent korang . Muahx !


8 comments:

Mr.Thinker@Ali said...

Apa beza format jpg. dgn png. untuk header? :)

Mari ucap salam ramadhan di sini.

ERMA said...

jpg xbleh transparentkan, png transparent kan :)

Mr.Thinker@Ali said...

Patut buat selma ni x jadi. Baru kufahami. Terima kasih. :)

ERMA said...

baguslah, hehe.sama-sama :)

Yatie Idrus said...

yg ni jadik lah..

Mas Erma Miorthadenza said...

@Yatie Idrusbagusla :) congrat hehe

Nana Khairi said...

Sis, nk tanya ni. Cemana nk save png tu? Hm keliru lah.

MAS ERMA said...

@Nana Khairi before save make sure lepas tulis nama gambar add .PNG oke?